Doi arhitecți au testat condițiile neprielnice din Groenlanda, ca să vadă dac-ar putea supraviețui pe Lună

de: Ozana Mazilu
31 12. 2020

O pereche de arhitecți danezi tocmai a ieșit dintr-un sejur de două luni în sălbăticia înghețată din Groenlanda, într-un adăpost pe care l-au proiectat ei înșiși. Ei au vrut să-și dea seama dacă ar supraviețui pe Lună.

Sebastian Aristotelis și Karl-Johan Sørensen fac parte dintr-o firmă de design numită SAGA Space Architects și misiunea lor este de a „proiecta și construi arhitectură pentru spațiul cosmic”. Ideea din spatele adăpostului pliabil este că ocupă spațiu minim pe o navă spațială, dar se poate extinde odată ce astronauții ajung la destinație. Structura cântărește 1.700 de kilograme și se extinde de la 2,8 la 17,1 metri cubi.

Cei doi au vrut să testeze adăpostul pliabil „Lunark” în stil origami, în condiții care simulează îndeaproape viața de pe Lună

Adăpostul este capabil să reziste la temperaturi de -45 de grade Celsius. În Groenlanda, temperatura nu a scăzut atât de mult, dar a scăzut în jurul valorii de -16 grade Celsius.

În timpul celor două luni de ședere, cei doi nu au avut acces la smartphone-uri sau la internet, dar au avut un telefon prin satelit și puști încărcate, în caz că ar fi trebuit să se protejeze de viața sălbatică.

Scopul principal al călătoriei a fost să stabilească dacă oamenii fără specializare în astronautică sau pregătire militară – precum ei înșiși – ar putea supraviețui într-un astfel de habitat, în așteptarea unei noi ere a „turismului spațial”.

„Cea mai mare concluzie absolută este că este posibil să se realizeze o astfel de structură de origami care se desfășoară”, a declarat Aristotelis pentru DailyMail, din casa sa din Copenhaga, la scurt timp după călătoria din Groenlanda. “Am desfășurat structura într-o zi – doi oameni, fără utilaje mari – într-un mediu extrem. Structura în sine a funcționat foarte bine – am putea susține un climat interior confortabil chiar până la sfârșitul expediției, care a devenit destul de rece și cu mai multe viscole decât anticipasem”.

Turismul spațial, tot mai aproape de realitate

Ei adaugă că e important să ne dăm seama dacă am putea să supraviețuim pe Lună, în contextul turismului spațial care nu întârzie să apară. „Suntem civili și dacă ne uităm la un viitor cu mai mulți civili în spațiu, acesta este unul dintre cele mai importante lucruri de care trebuie să ne dăm seama, ca arhitecți”, spun ei.

SAGA Space Architects este una dintre mai mari firme care speră să construiască adăposturi pentru viitorii turiști spațiali și astronauții care își vor face baze pe Lună. NASA, precum și firme private precum SpaceX-ul lui Elon Musk și Virgin Galactic al lui Richard Branson, explorează toată industria profitabilă a turismului spațial.